Advocatenkantoor Cooreman Mertens

Bevroren grond, verhitte discussies: verplichtingen bij winterse uitglijders  

Een wit sneeuwtapijt brengt niet alleen gezelligheid en mooie beelden met zich mee. Er is ook een keerzijde aan de medaille: de vele valpartijen die een glad trottoir kunnen veroorzaken. Maar wat als iemand een uitschuiver voor je deur maakt?

De verplichting tot het sneeuw- en ijsvrij maken van het trottoir

In de eerste plaats ruim je sneeuw of ijs voor je deur op basis van de burgerplicht, om te vermijden dat passanten zich bezeren.

De verplichting tot ruimen moet wel in alle redelijkheid bekeken worden. U wordt dus niet verondersteld bij de eerste sneeuwvlok de sneeuwschep boven te halen.

Als u niet thuis bent op het moment dat het begint te sneeuwen, hoeft u zich dus niet met spoed naar huis te begeven. De verplichting tot het sneeuwvrij maken van het trottoir is slechts een inspanningsverbintenis. Dit houdt in dat u in de mate van het mogelijke een inspanning moet maken om uw voetpad sneeuwvrij te maken. Niet elk sneeuwvlokje moet dus direct weggeveegd worden.

Deze verplichting zit meestal ook vervat in het politiereglement van uw stad of gemeente. Vaak wordt voorzien dat u tussen zonsopgang en 20 uur het trottoir voor uw woning sneeuw- en ijsvrij moet maken en houden.

Sommige steden en gemeentes bepalen zelfs uitdrukkelijk op welke manier dit moet gebeuren.

U moet de opgeruimde sneeuw in ieder geval effectief verwijderen. Ga dus zeker niet de sneeuw gewoon op straat vegen want dit veroorzaakt ophopingen, met gevaarlijke verkeerssituaties tot gevolg. Ook het wegvegen in de goot is geen optie want dit bemoeilijkt het wegvloeien van het dooiwater naar het riool.

Woont u in een appartementsgebouw, dan ligt de verplichting tot sneeuwruimen in principe bij de bewoners van het gelijkvloers (of bij gebreke hieraan, de bewoners van de eerste verdieping). Kijk hiervoor zeker het huishoudelijk reglement van uw appartementsgebouw na. In sommige gevallen zal deze verplichting niet rusten op de bewoners, maar op de conciërge of de syndicus.

Wat als u zelf niet in staat bent om uw trottoir sneeuw- en ijsvrij te maken en houden, bijvoorbeeld om medische redenen? Dan kunt u eens informeren bij de bevoegde dienst van uw stad of gemeente, mogelijks hebben zij een strooidienst die uw trottoir voor u sneeuwvrij kan komen maken. Indien dit voor u geen mogelijkheid is, vraag dan zeker hulp aan uw buren, familie of vrienden.

Wat als ik mijn trottoir een ‘slippery slope’ laat worden?

In eerste instantie zult u meestal een waarschuwing krijgen, maar dat is geen garantie. In sommige gevallen zal de politie meteen overgaan tot het opleggen van een GAS-boete die in sommige steden en gemeentes kan oplopen tot 350 euro.

Komt een passant ten val door de gladheid van uw trottoir, dan kan u door het slachtoffer aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade. U doet er in dat geval goed aan uw familiale verzekering te verwittigen.

In sommige gevallen kan er echter ook tot een eigen fout van het slachtoffer besloten worden. Zo kan de rechter oordelen dat het slachtoffer een onnodig risico heeft genomen. In dat geval moet het slachtoffer mee opdraaien voor zijn eigen schade.

Zo is bijvoorbeeld een voetganger aansprakelijk bevonden omdat deze niet de nodige voorzichtigheid aan de dag legde toen de avond reeds was gevallen. De voetganger is immers als eerste verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid.

Heeft er toch iemand een uitschuiver gemaakt op uw trottoir? Neem dan gerust contact met ons op. Onze ervaren advocaten helpen u graag verder.

Deel dit bericht: