Advocatenkantoor Cooreman Mertens

“WhatsApp” met GSM-gebruik achter het stuur? 

Wanneer de verveling toeslaat in de vele files op onze Vlaamse wegen, grijpen veel bestuurders al snel naar hun gsm. Dit multitasken kan u echter duur komen te staan.

Wat staat er in de wet?

Volgens artikel 8.4 van de Wegcode mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig is bevestigd. Dit verbod geldt niet wanneer het voertuig stilstaat of geparkeerd is.

De hoofdregel is dus dat het mobiel apparaat in een houder aan de wagen moet bevestigd zijn. Zit uw gsm veilig vastgeklikt in een houder, dan mag u deze gebruiken voor bv. gps, muziek of om handsfree te bellen. Gebruikt u een gsm die zich eender waar elders in het voertuig bevindt, dan begaat u een overtreding.

Vanzelfsprekend is het dus niet toegelaten om bv. te telefoneren met de gsm in de hand, of gekneld tussen oor en schouder, maar ook bv. handsfree bellen met de gsm op de schoot of los op de passagiersstoel, het dashboard, of de middenconsole mag niet. De gsm uit de houder halen om weg te stoppen of aan uw passagier te geven is eveneens verboden, noch mag u tijdens het rijden de gsm nemen om vast te klikken in de houder, ook niet wanneer deze uit de houder gevallen is.

GSM vastgeklikt, dus scrollen maar?

Technisch gezien verbiedt de tekst van artikel 8.4 Wegcode u niet om op het scherm van uw gsm te tikken wanneer deze is vastgemaakt in een houder.

Toch is het opletten geblazen, want artikel 8.3 Wegcode vereist dat u steeds in staat moet zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en uw voertuig steeds goed in de hand moet hebben. Het tikken op uw gsm zorgt ervoor dat uw blik tijdelijk niet op de weg gericht is. Deze tijdelijke afleiding kan ervoor zorgen dat u op dat moment uw voertuig niet goed in de hand heeft.

Scrollen door uw Instagramfeed blijft dus uit den boze, ook wanneer uw gsm veilig in de houder zit.

Wat als ik stil sta voor een rood licht of in de file?

Hoewel het wachten voor een rood licht of het wachten in een file soms lang kan duren, en je in die omstandigheden vaak enige tijd fysiek stil staat, wordt dit niet beschouwd als stilstaan of parkeren in de zin van artikel 8.4 van de Wegcode.

Ook in die omstandigheden blijft het dus verboden om uw gsm te gebruiken.

Dan maar een snelle blik op mijn smartwatch?

De ruime omschrijving “mobiel apparaat met een scherm” maakt dat ook het bedienen van moderne gadgets zoals bv. een smartwatch achter het stuur verboden is. Op het scherm van uw smartwatch door uw berichten gaan, is dus geen goed idee.

Deze ruime omschrijving maakt dat bv. ook uw gps-toestel in een daartoe voorziene houder aan de wagen moet vastgeklikt zijn.

Ook op de fiets

Fietsers zijn ook bestuurders in de zin van de Wegcode, en dus gelden de bepalingen in verband met het gebruik van mobiele apparaten ook wanneer u op de fiets zit.

Ook voor fietsers geldt dus de regel dat men geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm mag gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan de fiets is bevestigd.

Is je fietslicht plat? Dan mag je dus bv. je gsm niet in de hand nemen om als fietslicht te gebruiken.

Welke straffen riskeer ik?

Ben je betrapt op gsm-gebruik achter het stuur, dan riskeer je in eerste instantie al een onmiddellijke intrekking van je rijbewijs van 15 dagen.

Het gebruik van mobiele apparaten achter het stuur is een derdegraads overtreding. Komt het tot een dagvaarding, dan riskeer je een geldboete van 240,00 tot 4.000,00 euro en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar. In geval van herhaling zijn de straffen zelfs nog zwaarder.

Conclusie: dat WhatsAppje kan wel even wachten

GSM-gebruik achter het stuur blijft één van de grote killers in het verkeer. Ons advies luidt dan ook: laat je niet verleiden door je smartphone en laat dat berichtje tijdens het rijden voor wat het is. Als dat WhatsAppje écht niet kan wachten, zet je dan even aan de kant.  

Toch betrapt op gsm-gebruik achter het stuur? Neem dan gerust contact met ons op. Onze ervaren advocaten helpen u graag verder.

Deel dit bericht: